A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Szentkirályszabadja - Bemutatkozás

Veszprémtől és Balatonalmáditól egyaránt 5 kilométerre található régi település, melynek létezéséről 1269-ből származó oklevél tanúskodik. Neve eleinte Szabadi volt, mivel a hagyományok szerint lakói Szent István királytól kapták nemesi kiváltságukat.
Az 1940-es években több munkaszolgálatos csoport is megfordult a községben, köztük a híres költő, Radnóti Miklós is. A házat, melyben itt tartózkodott Radnóti Emlékházzá alakították át. Nevezetességei közül említésre méltó az Árpád-korban épült román stílusú templom, amelyen gótikus átépítés nyomai láthatók. Fekete István írónk az egykori Tallián-kastélyban - jelenleg általános iskola - írta a Bogáncs című ifjúsági regényét Dalányi József kutyájának ihletésére.
A község műemlékei közt szerepel a Szent István Király Kút, amiben a hagyomány szerint államalapítónk, Szent István megitatta a lovát. 1997-ben alakult a Szent Király Szövetség, mely összefogja a magyar és környező országok Szent Istvánról vagy más magyar királyról elnevezett helységeit, és minden évben találkozót szerveznek. Céljuk a hagyományőrzés, és az egymás közti kulturális-, gazdasági kapcsolatok kiépítése.
Idegenforgalma jelentősen növekedett a Balaton-parthoz való közelségéből adódóan, ahonnan a tavat akár kerékpárral is kényelmesen el lehet érni. Igényesen kialakított magánszálláshelyeken szívélyes vendéglátók várják a pihenni vágyókat.

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem