A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Balatonvilágos - Bemutatkozás

A Budapest felől érkezők Balatonvilágosnál érik el a Balatont. Fürdőhely, mely két üdülőtelep, Aliga és Világos egyesüléséből keletkezett. Meglehetősen rövid történelmi múlttal rendelkezik, amit az is bizonyít, hogy közel 45 évvel ezelőtt még Balatonfőkajárhoz tartozott és Világos-major néven szerepelt, utalva ezzel a tiszta égboltra és a sok napsütésre. Elnevezése is jellegzetes: Aliga egy - valószínűleg - létező csárdáról kapta a nevét, Világos pedig az itteni föld világos színéről.
Az aligai terület vízparti része a rendszerváltásig a legfelsőbb vezetés kedvelt pihenőhelye volt, azóta a Club Aliga a település népszerű üdülőhelye. A Balaton medre itt homokos, a vízminőség kiváló, vízmélysége sekély, több száz méteren biztonságosan élvezhetik a vizet az úszni nem tudók is. Legszebb kilátás a Panoráma-kilátóról nyílik, ahol Mészöly Géza és Csók István festőművészek merítettek ihletet balatoni képeikhez. Mészöly Gézának emlékművet állítottak a róla elnevezett sétányon, a 12 m magas Milleniumi emlékmű Mihály Gábor szobrászművész alkotása.
A nyári szezont Világosi Napokkal indítják július második hétvégéjén. A nyár folyamán szombatonként színes programok szórakoztatják a turistákat. Településről a főszezonban hajójárat közlekedik Siófokig Balatonalmádi érintésével.
A község elsősorban a nyugalomra és kikapcsolódásra vágyóknak kedvez, de megtalálják a számításaikat az aktív pihenők is, akik sportolni - teniszezni, úszni, vitorlázni - szeretnének. A sétát, kerékpározást, lovaglást kedvelők megfelelő útvonalat találnak a magas parton, ahonnan gyönyörű látkép nyílik a Balaton egész keleti medencéjére. A vendégfogadók barátsága, kedvessége az idelátogatók többségét újból visszahozza, így népes a törzsvendégek tábora.

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem