A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Litér - Bemutatkozás

Litér Veszprém megyei község, amely a 72-es számú út mellett fekszik, Veszprémtől kilenc, Balatonfűzfőtől öt km-re, a Balatoni-fennsíkon. 

Nevezetesebb látnivalói:

1. Református templom: XIII. századi műemlék A Chartresban megindult oszlopszobros kaputípus egyedüli magyarországi példája (Dercsényi Dezső)
2. Római katolikus templom: Az 1990-es években épült modern stílusba. Felszentelve 1992-ben Szent István nevére.
3. Művelődési Ház és Könyvtár: A II. világháború utáni időkre jellemző szoc.reál típusú épület, mely helyet ad a művészeti csoportoknak, rendezvényeknek, valamint itt működik a községi könyvtár és az újonnan létesített Teleház is.
4. Litéri Erőmű: Az MVM RT. által 1998-ban épített gyorsindítású, gázturbinás tartalék erőmű, az ország egyik legjelentősebb távvezeték hálózati csomópontjában. Feladata - áramkimaradás esetén - a hazai nagyfeszültségű áramellátás, valamint az európai országok hálózatával történő együttműködés zavartalan biztosítása.
5. Kirándulásra alkalmas jelzett turistaút: Várpalota felől érinti a Séd folyót, majd a Mogyorós és Nyerges hegyet, a Bendola patak mentén a Romkút nevű (római maradványokat rejtő illetve sejtető) határrészt, majd Balatonalmádi vasútállomásnál végződik. A Balaton-felvidék különösen értékes természeti területét képviseli a Mogyorós hegy, Nyerges hegy dolomitflórája, faunája.

1992-ben a község testvér kapcsolatot létesített a szlovákiai Berencs faluval, amely kapcsolat mindkét fél számára gyümölcsöző lett és a mai napig él. 

1995-ben felavatták a község zászlóját és immár véglegesnek bizonyuló címerét. Rajta a címerpajzs kék mezőjében fekszik az arany oroszlán, mellső karmai között egy koponyát tartva, amely ábrázolás a középkori templom faragott kő oroszlánjára utal, mintegy jelezve a község életének folyamatosságát.

1998-ban épült fel az új községháza, majd 2001-ben alakították ki az előtte lévő teret és állították ide fel Szent István király emlékoszlopát.     

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem