A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Alsóörs - Bemutatkozás

A természeti szépségekben bővelkedő, mediterrán klímájú "Balatoni Riviéra" egyik kedves hangulatú vendégszerető üdülőhelye Alsóörs. Évezredes emlékekben gazdag táj, történelmi hangulat teszi vonzóvá a községet az idelátogatók számára. Balatonfüred-Csopak borvidék részeként a szőlő- és borkultúra évszázados hagyománya is jellemzi a területet. Látványsétára csábít az öregfalu kedves utcácskáival, az itt bányászott és pazarul megfaragott vöröskőből emelt régi házaival.
A Somlyó-hegy déli lábánál magasodik az Árpád-kori református templom, a tornya alatt XIII. századi boltozat kegyúri karzattal. A templomhoz közel áll az ország legrégibb, a XV. századból való udvarháza, melyet a kémény turbános kiképzése miatt Török-háznak neveznek. A falu északi részén fekszik az amfiteátrum, amely az évről-évre megrendezett kőfaragó tábor helyszíneként szolgál.

Innen rövid erdei út vezet a Csere-hegyi kilátóhoz, ahonnan lenyűgöző balatoni panoráma tárul elénk: alattunk az egykori halászfalu, keletre a fényben szikrázó Fűzfői - öböl, szemben a párás déli part, nyugaton a Tihanyi - félsziget tömbje.
A Somlyó-hegy oldalára épült ősi település napjainkra kiterjedt stranddal rendelkezik, az ideérkezők kényelmét számos magánszálláshely, panzió, kemping, hotel szolgálja. Az alsóörsi szezont a nemzetközi hírű Harley Davidson Motoros Találkozó nyitja meg. A településen egész nyáron egymást váltják a kulturális események: Nyárbúcsúztató Fesztivál, komolyzenei koncertek, templomi hangversenyek mellett egyéb szórakoztató szabadtéri rendezvények biztosítják a hasznos időtöltést.

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem