A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Balatonkenese - Bemutatkozás

A település első említésére a veszprémvölgyi apácakolostor görög nyelvű alapító oklevelében került sor 990-ben, majd a középkorban királyi halászok, vadászok, udvarnokok kiváltságos népe lakta. Balatonkenese és a közigazgatásilag hozzá tartozó Balatonakarattya a "Magyar Tenger" északkeleti kapuja. Innen kapta nevét a régió méltán híres rendezvénye a Balatoni Kapunyitó kulturális rendezvénysorozat, mely minden év júliusában várja a szórakozni vágyókat.
A település közelében - a vasútvonal és a 71. számú főút mentén - magas partfal húzódik, melynek tetején 1927 óta magasodik a Soós Lajos emlékoszlop. A letűnt korok emlékét őrzik a Magas-part oldalába vájt barlangok - a "Tatárlikak" -, ahol a helybeliek először a tatárok, majd a törökök elől menekülve találtak menedéket. 1532-ben országgyűlést tartottak Kenesén, melynek 450. évfordulójára a református templom kertjében Kopjafát állítottak. A toronyhoz láncolt faág az akarattyai Rákóczi szilfa villámtörte ága.

A Tájház a nádtetős, szabadkéményes, boltíves tornácú épületével a Balaton környék népi építészetének jellegzetes stílusát képviseli. A helytörténeti kiállításon a paraszti háztartás eszközei láthatók.
Balatonkenese büszkesége az Európában egyedülálló védett növényritkaság a tátorján, amely a Soós-hegy lankáin és a Koppány-sor feletti domboldalon összefüggő kolóniában csak itt virágzik. A település 12 km-es parti szakaszán hat strand, korszerű jachtkikötő, horgászkikötők, teniszpályák, és sportcsarnok fogadja a sportolást és pihenést kereső vendégeket. Nyaranta számos rendezvénysorozat: orgonakoncertek, zenei fesztiválok, néptánc előadások, gasztronómiai napok teszik vonzóvá Balatonkenesét a turisták számára.
2009. július 1-től Balatonkenesét hivatalosan várossá nyilvánították.

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem