A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Felsőörs - Bemutatkozás

Felsőörs a Balaton melletti dombokon, a Malomvölgy fölött emelkedő sziklabércen fekvő kis település, amely már 1000 évvel ezelőtt is lakott volt. Ennek bizonyítéka az 1082-ből származó királyi oklevél, melyben először említik, majd 1318-ban nevezik első ízben Felsőörsnek. Az Örs nemzetség már a XII. században itt élt, és nevükhöz fűződik a Malomvölgy sziklás oldalában felépített palota, melynek mai helyét Miske tetőnek hívnak. A Balaton-felvidéken fellelhető legszebb román stílusú prépostsági templom a község közepén áll, nyaranta orgonakoncertek színhelyéül is szolgál. A XIII. század elején lila-vörös kőből készített templommal szemben található a falu másik műemléki nevezetessége a préposti kúria.

A borok és gasztronómia iránt érdeklődők megismerhetik a falut körbeölelő domboldalak érlelte szőlők jellegzetes borait, az Olaszrizlinget, Szürkebarátot és a Rizlingszilvánit. Legjellegzetesebb vendéglátóhelye az Udvarház étterem, népi hagyományokat elevenít fel.
A felsőörsi Forrás-hegy Geológiai Bemutatóhelye egykori kőnyerőhely, nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeket tartalmaz. A triász tenger üledékei mellett fellelhető itt a Föld vulkáni működésének több száz millió éves megkövült világa is. Kellemes kikapcsolódást ígér a Lovasudvar, ahová a vendégeket lovaglással, sétakocsikázással és lovaglásoktatással várják. Az aktív szabadidő eltöltést kedvelő fiatalok tenisz, íjászat, asztalitenisz közül válogathatnak a malom-völgyi gyermektáborban.

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem