A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!
A lejátszáshoz Flash Player szükséges!

Balatonfőkajár - Bemutatkozás

Első okleveles említésére - Villa Quaiar néven - 1086-ban került sor, mint Szent István király udvari ispánjának birtoka. Valószínűleg a legkorábbi időktől két neve volt: Kajár és Hangony. Mindkettő jelentése "kiáltó", "összehívó", ami a király vagy a bírák ítéletének kihirdetőjére utal. 1437-től a bakonybéli apátság, majd a veszprémvölgyi apácák és a veszprémi püspökség tulajdona. Virágzó település, melynek lakói a falu határában húzódó lankás domboldalakon szőlőt termeltek, és hála a Balaton közelségének halászattal foglalkoztak. A török hódoltság idején többször elnéptelenedett, területe elpusztásodott, bár a lakosok sohasem hagyták el hosszabb időre.

A XVI. Században már zömmel módos, református gazdák lakták, és az ő kezük munkáját dicséri az 1794-ben későbarokk és kora-klasszicista elemekkel díszített hatalmas templom, amely a község közepén egy dombra épült, és impozáns méreteivel ma is lenyűgöző látványt nyújt.
Nevezetessége a - maga nemében - páratlan pincesor, a helyi borkultúra egyedi öröksége. Területén a szőlészetnek, borászatnak öt évszázadra visszanyúló tradíciói vannak, ezért érdemes betérni a vendégszerető gazdák pincéibe, és megkóstolni az igazi helyi borokat, melyekre valamennyi borász méltán büszke. Néhány éve kerül megrendezésre a Pincesori szüreti mulatság, amit közben egybekötöttek a már hagyománnyá vált Szüreti felvonulással. Az extrém szabadidő eltöltést kedvelők a település sportrepülőterén kipróbálhatják a sárkányrepülés felejthetetlen élményét, a magasból szemlélhetik a lenyűgöző balatoni panorámát. A vendégeket két étterem, több presszó, panzió, kiadó szobák kínálata várja.

© 2003-2012  Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulása Webmaster | Adatvédelem